Volby do PS 2010 = Bod zlomu

1. 04. 2010 1:55:16
Česká republika se ocitla na pomyslné křižovatce...posledních deset let jsme utráceli nad naše poměry a nyní stojíme před krutou realitou. Státní dluh se neuvěřitelným tempem zvyšuje a za pár let, pokud budeme stále pokračovat stejnou cestou nás všechny čeká "Státní bankrot"

Proč píšu "státní bankrot" v uvozovkách? ono je to vcelku jednoduché...stát prostě zbankrotovat nemůže, může se pouze dostat do situace, kdy nebude mít žádné peníze a jeho dluh bude tak vysoký že už mu nikdo nebude chtít půjčit. A co se stane potom? Příjde Mezinárodní měnový fond a to teprve nastanou věci. Ale o tom trošku později..

Státní dluh České republiky se v loňském roce zvýšil o 178 miliard na 1,178 bilionu korun..jen pro lepší představu je státní dluh 1 178 000 000 000 Kč, ono by to číslo nebylo zas tak tragické, roční příjmy ČR jsou cca 1 bilion korun což znamená, že naše země dluží o něco víc, než si za rok vydělá. Problém je v tom, že strukturu výdajů tvoří z naprosté většiny tzv. Mandatorní výdaje což jsou platby dané zákonem s kterými se nedá v podstatě hýbat a státní dluh nikdo nesplácí, pouze se platí úroky což jen za minulý rok odpovídalo částce 76 miliard korun.

Situace je jaká je, a každému musí být jasné že na dluh se neustále žít nedá, problém tkví v tom že snižování zadlužování země znamená nepopulární kroky, které nepřinášejí kladný ohlas u veřejnosti. Každý politik přeci ví, že ve volbách je potřeba naslibovat modré z nebe a o nějakých nepopulárních krocích nesmí padnout ani slovo.

Čekají nás volby do Poslanecké sněmovny a je jen na nás všech jak rozhodneme o osudu naší země.

Můžeme se vydat cestou snižování nákladů, omezení sociálních dávek jen pro potřebné a ne pro ty kteří je zneužívají ( Jen pro informaci rozpočet Ministerstva práce a sociálních věcí tvoří polovinu našeho státního rozpočtu ), zprůhlednění zadávání veřejných zakázek a i nepopulární spoluúčast na zdravotnictví a vzdělávání . Pracovat na postupném snižování rozpočtového deficitu až ke kýženému cíli vyrovnaného státního rozpočtu.

Můžeme se vydat cestou rozdávání 13.důchodů, plošných sociálních dávek (Polovina obyvatel ČR je příjemcem nějaké sociální dávky ), zvýšení mateřské, porodného, podpory v nezaměstnanosti , zdravotnictví a školství budou zadarmo . Na to všechno vezmeme tím že zvýšíme daně firmám, živnostníkům , každému kdo vydělává více než je průměr a na zbytek si půjčíme.

Pokud budeme žít stále na dluh a neustále ho zvyšovat dopracujeme se postupně k „Státnímu bankrotu“ neříkám kdy, ale jednou se to prostě stane. Stát nebude schopen plnit své závazky a požádá o pomoc MMF..a pánové příjdou a řeknou, dobrá my Vám pomůžeme ale nejprve okamžitě snížíte platy státních zaměstnanců o 30%, snížíte důchody o 25% a sociální dávky o 50% a vláda ČR nebude moci dělat nic jiného než tyto podmínky přijmout, protože jinak by na platy,důchody a dávky neměla ani korunu.

Je na každém z nás jak se rozhodne...

Autor: Jiří Bašus | čtvrtek 1.4.2010 1:55 | karma článku: 20.21 | přečteno: 784x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 197 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.85 | Přečteno: 617 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 2 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 965
Člověk kterému není tak úplně jedno v jakém světě žije a v jakém také ještě nějaký čas žít bude.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...